Arancini

Arancini, italialaiset riisipallot, valmistettu valkoviinirisotosta, sisällä pehmeän herkullinen mozzarellatäyte.

Arborio-riisi on ehdottomasti näihin palloihin se ainut ja oikea riisi. Risotosta tulee riittävän tahmeaa ja pallot pysyvät kasassa. Perinteiseen italiaiseen tyyliin nämä kuuluisi uppopaistaa rasvassa. Itse oikaisin tässä kohtaa hieman ja paistoin riisipallot pannussa, voita saa laittaa pannuun melko reilusti. Pienensin alkuperäistä ohjetta noin puoleen, koska jos et ole kokeillut valmistaa näitä aikaisemmin, on mukavampi tehdä ensin  kohtuullisen kokoinen satsi. Tällä ohjeella tulee noin 10 sopivankokoista palloa. Jos haluat enemmän teet helposti annoksen tuplana.

 

 

Arancini

 

oliiviöljyä loraus pannuun

pieni sipuli

valkosipulinkynsi

1,2 dl Arborio-riisiä

0,5 dl valkoviiniä

3 dl kanalientä

0,5 dl vihreitä papuja

40 g erittäin hienoksi pilkottua kinkkua

0,6 dl hienoa juustoraastetta, Parmesan tai Grana Padano

1 pieni muna kevyesti vatkattuna

suolaa pippuria

 

riisipallojen sisälle: mozzarella-juustoa noin 1,5 cm kuutioina

 

leivitykseen:

1 muna

1 rkl maitoa

 

0,6 dl vehnäjauhoja

1 dl korppujauhoja

 

paistamiseen:

voita jos paistat pannussa

(öljyä jos paistat rasvakeittimessä)

 

1.Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää arborio-riisi pannuun ja sekoittele pari minuuttia, niin että öljy imeytyy riisiin. Lisää viini ja jatka sekoittelemista keittäen kunnes viini on imeytynyt riisiin. Lisää pannuun kuumaa kanalientä desi kerrallaan. Anna kanaliemen imeytyä kokonaan riisiin ennen kuin lisäät kanalientä.

2. Kun kaikki kanaliemi on lisätty ja se on täysin imeytynyt riisiin, eli riisi on kypsynyt. Lisää seokseen hienonnetut pavut ja kinkku. Sekoittele huolellisesti. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota pannu pois hellalta ja sekoita mukaan juustoraaste. Siirrä risotto pannusta kulhoon ja anna jäähtyä sopivasti.

3. Lisää kananmuna risottoon hyvin sekoittaen. Riisipallotaikinan on tarkoitus olla tässä vaiheessa tahmeaa ja sakeaa.

4. Sekoita leivitystä varten toisessa kulhossa maito ja muna. Jokaista riisipalloa varten ota käteesi noin pari ruokalusikallista risottoa, pyörittele palloksi ja paina mozzarellapala pallon sisälle piiloon, ja tiivistä palloa. Pyörittele pallo kevyesti jauhoissa, kasta munamaitoseokseen ja pyöritä korppujauhoissa.

5. Paista pannussa voissa kullanruskeiksi koko ajan pannua heilutellen. Italialaiseen tyyliin nämä kuuluu uppopaistaa tai kypsentää rasvakeittimessä keittimen ohjeiden mukaan.

 

riisi
Carlo, Carlo, riso superfino 😀

 

 

arancini1
Arancini, pyöriteltyinä jauhoissa, kastettuna munamaitoon ja pyöräytys korppujauhoissa.

 

arancini3
Arancini-riisipallot paistuvat kullanruskeiksi ja rapeapintaisiksi, pallojen sisällä mozzarellaa…

 

 

Tähän lisäksi salaattia, viiniä, hyvää seuraa….

 

 

Ps. Itse ihastuin arancini-riisipalloihin ensimmäisen kerran katsottuani elokuvan ”Hiljaiset Sillat”. Siinä eräässä kohtauksessa päähenkilöt kertoivat syöneensä niitä Italiassa sattumoisin samassa kaupungissa…

Niinpä etsin reseptejä ja kokeilin eri versioita. Näitähän tehdään erimuotoisina, erilaisilla täytteillä, tuskin tiedänkään asiasta kuin vasta pintaraapaisun italialaisella mittarilla tarkasteltuna.

Mutta takaisin elokuvaan… ”Tällainen varmuus osuu kohdalle vain kerran elämässä”. Sekä.  ”Pystynkö elämään kokonaisen elämän perjantaihin mennessä?” Siinä kohtaa elokuvaa ei enää ollutkaan kysymys riisipalloista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s